23.5.07

No Hay Banda*

Το είδα πριν καμμια δεκαριά μέρες και σκοπεύω να το ξαναδώ άμεσα.Τον λατρεύω τον Λύντς. Δε θα ισχυριστώ οτι οι ταινίες του μου είναι καθ' όλα κατανοητές, όχι, δεν ειμαι τόοοσο επηρμένη. Με γοητεύει ο τρόπος με τον οποίο ανατέμνει το μυαλό μου, τους νευρώνες που κινούνται σε μυστήριες ατραπούς, το μάτι που περνά από το πραγματικό στο ονειρικό συμπαν και πάλι πίσω και μετά μπροστά, ώσπου χάνεις στο μέτρημα και αποφασίζεις απλά να αφεθείς, την ανατριχίλα που σου προκαλεί τουλάχιστον μία σεκάνς σε κάθε ταινία.Αυτλό που με διασκεδάζει αφάνταστα είναι οι συζητήσεις που εγείρει κάθε νέα του ταινία. Το κοινό του κάθε φορά χωρίζεται -πάνω κάτω- ως εξής:-
Σε αυτούς που ισχυρίζονται οτι δεν ξέρει τι του γίνεται, αμάν πια με την ψευτοκουλτούρα και τον δηθενδιανοουμενισμό.-Σε αυτούς που αναλώνονται σε κουβέντες επι κουβεντών για την κάθε σκηνή, ατάκα, πλάνο του, ειδικοί στην αποκρυπτογράφηση των μυστικών συμβολισμών, που έχουν κάνει διατριβή πάνω στα θέματά του, που με ύφος χιλίων καρδιναλίων αποδομούν την ταινία σε θραύσματα, προκειμένου να καυχηθούν οτι την κατάλαβαν, "την έχουν". :Ρ-Σε αυτούς που πια έχουν πάρει το μάθημά τους, πάνε υποψιασμένοι οτι θα φύγουν ανυποψίαστοι -κατα πάσα πιθανότητα-, εν ολίγοις πάνε "παρθένοι" να απολαύσουν ένα γεγονός που κανείς άλλος δεν μπορεί να προσφέρει με τέτοιον τρόπο, που αφήνουν το μυαλό τους να ταξιδέψει πρωτίστως, να αισθανθουν πριχού (αν) καταλάβουν.
Νομίζω τελικά αυτό κάνει ο Λυντς: σπάει πλάκα. Όχι με την έννοια οτι κοροϊδεύει το κοινό (του), αλλά με το γεγονός οτι -ως συνήθως- ουτε και ο ίδιος ξέρει ποιο το αποτέλεσμα, τι είναι η κάθε ταινία του, αν ερμηνεύεται, πώς ερμηνεύεται κλπ κλπ.Για τα διαδικαστικά, η Ντερν έδωσε εξαιρετική ερμηνεία, η σκηνή στην οποία ακούγεται το LocoMotion ήταν ξεκαρδιστική, ένιωσα σαν ο Λυντς να μου κλείνει το ματι πονηρά γιατι επρόκειτο για σκηνή "αλλούθενες" και στο τέλος -με την εμφάνιση της Rita, σε ένα τρελό πάρτυ όπου ακούγεται η nina Simone να τραγουδάει το Sinnerman- δεν μπορείς παρά να σκάσεις ένα σαρδόνιο χαμόγελο συνομωσίας.

*Mulholland Drive

Δεν υπάρχουν σχόλια: