7.5.07

Όνειρα (όχι του Κουροσάβα, ούτε δικά μου)

Πετάγεται απότομα απο το κρεβάτι -η ώρα 04:20, κοιμάται κανα μισάωρο μόνο- βγαίνει ταραγμένος αλλά αμίλητος απο την μπαλκονόπορτα για να πάει στην κουζίνα και επιστρέφει μετά από ένα λεπτό.
-Είσαι καλά;
-Ναι, γιατί;
-Δεν συνηθίζεις να ξυπνάς τα βράδια
-Ειδα εφιάλτη, τρόμαξα. Φώναζα;
-Όχι.
-Χριστέ μου τι όνειρο ηταν αυτό;;...Να σου το πώ να βγει απο μέσα μου;
-Ναι.
-Είχε έρθει ο Κωστάκης απο τη Θεσσαλονίκη και έμενε στο σπίτι μας. Έπεσε από το μπαλκόνι και άκουσα τον κρότο. ΜπαΠ!! Πάγωσα. Πάγωσα!! Ο μπαμπάς είπε οτι ήταν μάταιο...από τον τέταρτο...Έτρεξα κάτω, κατέβηκα από τις σκάλες και λίγο πριν τον πλησιάσω, ξύπνησα. Άκουσα το "ΜπαΠ", καταλαβαίνεις; Χριστέ μου!
-Ηρέμησε, ηρέμησε και κλείσε τα ματάκια σου τώρα.Το αστείο ειναι οτι, πριν με πάρει ο ύπνος, παρακολουθουσα την εκπομπή της Βαγιανη (Λοφτ), στην κρατική, με θέμα τα όνειρα. Ένας ψυχαναλυτης-ψυχίατρος, ένας προγραμματιστής Η/Υ, μια ηθοποιός και ένας ψυχολόγος, θαρρώ.

Γιατί κοιμόμαστε; Γιατί ονειρευόμαστε; Πότε; Τι ονειρευόμαστε; Από τον Φρόυντ στον Γιουνγκ και πάλι πίσω. Θεωρίες που υφίσταντο και η επιστημονική έρευνα τις απέρριψε, εν τέλει. Εικόνες της καθημερινότητας που αρχειοθετούνται ή ταξινομούνται προκειμένου να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα και να αποβάλλουμε τα σκουπίδια. Το υποσυνείδητο θέλει κάτι να σου πεί και έρχεται μεταμφιεσμένο σε παράδοξο ενύπνιο, προκειμένου να μη σε τρομάξει με το μέγεθός του. Αγχη, φοβίες, απωθημένα και αποθηκευμένα. Γι' αυτό ίσως κάποια όνειρα επαναλαμβάνονται. Η καλύτερη μέθοδος να (τα, σε) καταλάβεις, είναι καταγράφοντάς τα. Πραγματα γνωστά, ως επί το πλείστον, κουβέντα ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη, χωρίς απολυτότητες στις απόψεις, πολύ απλά γιατί το πεδίο είναι πρόσφορο για έρευνα, αλλά και δυσπρόσιτο.

Και μετά αυτό...Δεν θυμάμαι τι όνειρο είδα απόψε, θυμάμαι αυτό που μου περιέγραψε ο ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: