1.2.07

Ψιτ-άνθρωπος

Το κλασικο πρότυπο του ψιτ-ανθρώπου ειναι εκείνο το ειδος που αρχικά εντοπίζεται σε πολυκαταστήματα να δοκιμάζει δωρεάν αρώματα και νομίζει οτι ειναι και πονηρός. Προτάσσει αρχικά το εσωτερικό των καρπών του και αφήνει τα σταγονίδιατου αρώματος να ποτίσουν το δέρμα.Με υφος οινολόγου, πλησιάζει το οσφρητικό του μέσο και εισπνέει κουνώντας ταυτόχρονα τα ρουθούνια του.
Κατεβάζει τα χέρια ενώ παράλληλα ανεβάζει το βλέμμα δήθεν οτι αναλύει στο μυαλό του -εν μέσω βρυχηθμών τε και μυκηθμών- το άρωμα στα βασικά του συστατικά: λεβάντα, γενναία δόση απο σανταλόξυλο, διακριτική παρουσία της κανέλας, εξισορροπητικός ρόλος του γιασεμιου και λεμόνι ..(εδώ το σκέφτεται περισσότερο) .. όχι όχι!! μοσχολέμονο, σίγουρα μοσχολέμονο.
Ο εντυπωσιακός αυτός ειδήμων κάνει σαν τρελός για παντός ειδους δειγματάκια: απο αμπούλες αρωματος μέχρι τα δωρεαν μαντηλάκια του ΧόντΡος Σέντερ, απο σωληνάρια κρέμας των 2γρ. μέχρι δείγματα του νέου προϊόντος της Νεστλέ, Φάγε, Παπαγάλος Λουμίδη, Βλέπεις_Νίκας_Είναι_Καλό.Στη δευτερη κατηγορία ψιτ-ανθρώπου βρίσκουμε το γνωστό θαμώνα των ΣούπερΜάρκετΣ. Περιπτωσάρα.
Είναι τόσο θρασύς που θα ζητησει να δοκιμάσει κανα δυο είδη τυριού ή αλλαντικών προτού καταλήξει στο δίπτυχο πάριζα/κασέρι-του-τοστ.Ειναι ο ίδιος που θα περάσει τουλάχιστον δύο φορές από την κοπέλα που έχει αναλάβει (Σάββατο συνηθως) να ψήσει τα καινούρια μεζεδάκια της Τάδε Φαρμ και να τα προωθησει στους πελάτες του Σ/Μ.
Το πρώτο μεζεδάκι ειναι δοκιμαστικό-αναγνωριστικό. Το δεύτερο είανι εκείνο που θα δώσει την επιβεβαίωση οτι πρόκειται για "εξαιρετικά νόστιμο κεφτεδάκι-λουκανικάκι-τυροπιτάκι-παπαράκι και μπράβο στην εταιρεία που σκέφτηκε τη μαγική σταγόνα τυριου στο κέντρο!!".Δεν θα σταματησει εδώ, μη γελιέστε. Κουβαλάει πάντα κάποιον μαζί του -το παίδι του, για παράδειγμα- και ειναι βε-βαι-ο οτι θα το παροτρύνει να δοκιμάσει το νεο έδεσμα (χωρίς απαραίτητα να έχει χρησιμοποιήσει αυτην ταύτην τη λεξη και αγνοώντας τη ντροπή του παιδιου να περναει και να ξαναπερνάει απο το ιδιο σημειο, τσιμπολογώντας συνεχεια). Ως γνήσιος κουτοπόνηρος, δεν θα χάσει την ευκαιρία για τρίτο κέρασμα.
Αν πρόκειται δε για πραγματικά ξεδιάντροπο, θα τολμήσει και τέταρο μακροβούτι στο δρόμο προς το ταμείο, καθησυχάζοντας την ντροπή του (λέμε τώρα) με σκέψεις ύφους "Σάμπως θα με ξαναδούνε;", "Εμ για τους πελάτες δεν τα ψήνουνε!" ή "Ανάγκη τους έχω;"Επόμενος στη λίστα ειναι εκείνος που μαζεύει όλα τα εκπτωτικά κουπόνια που κυκλοφορούν στα καταστηματα. Ειναι ο άνθρωπος που έχει πάρει όλο το σετ βαλιτσώνε του Τσαμπιον Μαρινόπουλος μόνο με 879 κουπόνια και 148 ευρώ! Τηλεοράσεις, καφετιέρες του κώλου, ηλεκτρικο μαχαίρι ( που δεν είχε, κατάλαβες;), τοστιέρα με ρίγες, τοστιερα με δυο θεσεις, σετ μαχαιροπίρουνων Ροζενταλ κλπ κλπ.
Κλασικό πρεζόνι, στάνταρ. "Με κάθε λογαριασμό άνω των €40, παίρνετε δυο κουπόνια. Με τη συμπλήρωση 328 κουπονιώνΕ και πληρώνοντας το πόσό των €15, έχετε τη δυνατότητα (@#%$#?) να αποκτήσετε ενα πολυεργαλείο που σας λύνει τα χέρια στην κουζίνα: κόβει, τρίβει, ξεφλουδίζει, απολεπίζει, ξεκουκουτσίζει, πολτοποιεί, ρευστοποιεί". Αυτή ειναι έξυπνη αγορά, θα πει. Και δεν σκέφτεται ο ανόητος οτι για να φτάσει να έχει μαζέψει τα κουπόνια, έχει αγοράσει το πολυεργαλείο (που στην πραγματικότητα κοστίζει €70) κανα 2-2,5 φορές!! Πονηρός ο βλάχος...
Η άλλη αξιοπρόσεκτη κατηγορία, και με αυτην θα αποπερατώσω, ειναι οι μανιώδεις ( ή μήπως μανιακοί; ) συλλέκτες cd, dvd, βιβλίων, τσαντών, συνταγών μαγειρικής, χαρτών πόλεων που ειναι απίθανο να επισκεφτουν, άλμπουμ τέχνης άγνωστωνζωγράφων κλπ κλπ απο περιοδικά κι εφημερίδες. Εξισου τζάνκιΑ με τους άλλους. Σπανίως ανοίγουν τις κυριακάτικες εφημερίδες (στην καλύτερη, αρκά) κι εξισου σπάνια ακουν τα cd, βλέπουν τα dvd, διαβάζουν τα βιβλία, χρησιμοποιουν τις τσαντες, μαγειρεύουν με βάση τα εγχειρίδιά τους.Η συλλογή τους, όμως....!!αααα! Είναι πλήρης, η αλήθεια να λέγεται!! Όλο κι όλα!! Αν τυχει δε και βρίσκονται κάπου οπου δυσκολα θα προμηθευτουν το πολυπόθητο λάφυρο, θα αγγαρέψουν -καθότι αδίστακτοι- όποιον εύκαιρο να μπει στον κόπο και να τους αγοράσει:
Το Βήμα
Την Κυριακάτικη αυτες πάνε μαζί, συνήθως
Το Θέμα
Το Άρθρο ε, τι; να μην του ριξουν μια ματιά;
ήτοι, μια δωδεκαρα στο νερό! Κατάλαβες δηλαδή. Έχουν κάνει πλουσιους τους περιπτεράδες και ζαπλουσιότερους τους εκδότες και τον Ταρζάν.Φρίκη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: